sunnuntai 23. lokakuuta 2022

UUTISMUISTELOA: KAKSIKYMMENTÄVUOTTA - MOSKOVAN VERINEN MUSIKAALI

Moskovan teatterikaappaus oli tšetšeeniterroristien 23.–26. lokakuuta 2002 Moskovan Duprovkassa teatterissa tekemä panttivankikaappaus. Tšetšeenien "Islamilaisen erikoisrykmentin" noin 40 jäsentä otti teatteriyleisön 850 ihmistä panttivangeiksi ja vaati Venäjän välitöntä vetäytymistä toisen Tšetšenian sodan lopettamiseksi.

Tapahtumapaikka oli Valtion kuulalaakeritehtaan teatterikeskus numero 1, jossa esitettiin loppuunmyytyä musikaalia Nord-Ost.

Musikaali oli tuolloin venäjän kallein Venäjällä koskaan tuotettu. Sen tarina oli dramatisoitu kaikkien venäläisten tuntemasta neuvostoaikaisesta Valentin Katajevin romaanista Kaksi kapteenia, jossa romanttiset kolmoisdraamat kukkivat ja pulloposti kulkee.

Päähenkilö on nuori poika, joka löytää kauan sitten Jäämerellä kuolleen tutkimusretkikunnan kapteenin lähettämän pullopostiviestin. Siinä kerrotaan dramaattisen joukkokuoleman todelliset, rikolliset syyt.

Rakkautta, juonitteluja ja puhdasmielistä sankaruutta kuvaava teos sai näyttämöllä tuekseen vanhoja balladeja ja merihenkisen asun. Jo venäläinen nimi Nord-Ost, Koillinen, viittaa vanhaan merimiessanastoon, johon kuuluvat ulkomaiset lainat.

Musikaali oli kahden rakastetun venäläisen balladilaulajan ja tv-kasvon, Anatoli Ivashenkon ja Gregori Vasiljevin, säveltämä, kirjoittama ja ohjaama Nord-Ost, Koillinen. Se on ollut Venäjän ylpeys: ensimmäinen hengeltään aitovenäläinen musikaali.

Kaappaajat vapauttivat muslimipanttivangit ja osan lapsista, kaappauksen aikana yhteensä noin 200 henkeä, mutteivät yleisön joukossa olleita ulkomaalaisia. Osa panttivangeista pakeni ikkunoiden kautta; yksi ammuttiin hänen yrittäessään paeta, kuten myös teatteriin ulkopuolelta tunkeutunut nainen. Puhelinkeskusteluista teatterissa olleiden kanssa saatiin tietää terroristien aseistautuneen kranaatein ja räjähtein. Räjähteitä oli myös asetettu rakennuksen eri puolille.

Kaappaus loppui sisäministeriön OSNAZ-erikoisjoukkojen tainnutettua kaikki rakennuksen sisällä olijat Kolokol-1 -taistelukaasulla. Kaasu tappoi virallisten tietojen mukaan 129 panttivankia, mutta Venäjällä on liikkunut tietoja kuolleitten kokonaismäärän nousseen jo 200:aan, kun huomioidaan myöhemmin vuoden sisällä kaasun aiheuttamiin terveysongelmiin menehtyneet.

Kaappaajat eivät yrittäneet räjäyttää teatterissa olleita pommeja, joiden aitoudesta ei ole varmuutta. Venäjän erikoisjoukot teloittivat kaikki tajuttomat kaapparit ampumalla päähän. Tekoa pidettiin julmana, mutta sen kerrottiin olevan ainoa tapa estää kaappaajia räjäyttämästä mahdollisesti hallussaan olleita räjähteitä.

Presidentti Putin puolusti vapautusiskua televisiopuheessa ja väitti sen silti säästäneen satojen ihmisten hengen ja julisti päivän kansalliseksi surupäiväksi.

"Uutispäiväkirjan merkintöjä: Kun tieto teatterikaappauksesta alkoi levitä silloisten uutissovelluksien kautta oli selvää että valvomiseksi meni vaikka olin herännyt tuona päivänä kello 8:30. Yhdysvaltalainen CNN valtasi televisioruudun, Kannettavani alkoi pyörittämään BBC:n uutiskanavaa ja tuolloin pääkoneenani ollut Samsung pöytäkone venäjänkielistä VESTI uutiskanavaa.. Kuten muissakin tapahtumissa rakensin jälleen olohuoneen uutishuoneeksi/tilannehuoneeksi. Edellisen kerran se rakennettiin 12.10.2002 eli melkein viikko sitten kun Indonesiassa Balin lomasaarella iskettiin tappaen 202 ihmistä. Vuosi 2002 olikin Islamilaisen terrorismin nousuvuosi. al-Qaida, Palestiinan toinen Intifada. Kaikki ennusmerkit osoittivat vuoden 2003 olevan vuotta 2002 verisempi. Terrorismin uusi aika oli alkanut."