perjantai 29. heinäkuuta 2022

UUTISHARRASTAJAN UUTISMUISTELOA: Vuosi 1986 Mikkelin panttivankidraamaTAPAHTUMAN PÄIVÄMÄÄRÄ: 8.-9. Elokuuta 1986 

Paikka: Kansallis-Osake Pankki, Jakomäki, Helsinki / Maaherrankatu, Mikkeli

Alkutieto: Ryöstö, Rahalaitos

Uutisharrastukseni ensimmäinen pitkä uutispäivystys oli 1986 Elokuussa kun Helsingissä jakomäessä alkoi tapahtumaketju joka päätyi seuraavan päivän puolella mikkelissä räjähdykseen. Olin tuolloin 10 vuotias, uutisharrastukseni alkamisesta oli kulunut vajaa 3 vuotta joten jonkinlaista rutiinia oli jo kertynyt.

Kysehän oli Jakomäki- Mikkeli pankkiryöstö-kaappausdraamasta. Kuulin asiasta ensimmäisen kerran kello 15:00 Yleisradion radiouutisissa että Jakomäessä on tilanne päällä:  Kansallis-Osake Pankkia ryöstetään.Puhuttiin panttivangeista, aseesta ja räjähteistä.

Minä ryhdyin tavanomaisiin rutiineihin. TDK:n 60 minuuttinen C-kasetti mankkaan nauhoittamaan seuraavat uutislähetykset, uutispäiväkirjaan merkintä asiasta, kortisto valmiiksi ja läjä kyniä ( eihän ne koskaan toimi kun tosi on kyseessä)

Radiouutiset tulivat tasatunnein ja ne äänitettiin kasetille minun kirjoittaessa muistiinpanoja pikakirjoittajatahdilla.

Kellon ollessa 20:00 radiouutiset kertoivat panttivankien, ryöstäjän, sekä ryöstösaaliin siirtyneen autoon jonka pankinjohtaja oli luovuttanut pakoautoksi. Iltaan ja alkuyön summana oli 13 sivua itsekirjoitettua tekstiä seuraten kartalta missä mennään ( Yleisradion radiouutiset hoiti homman ultrabueno).

Kissa ja hiiri leikki pysähtyi Mikkeliin Maaherrankadulle jonka nurkan oli poliisit blokannut. Alkoi hermopeli jossa pyrittiin saamaan sivistynyt ratkaisu. Minä kuuntelin radiota tallentaen joka sekunnin kasetille.

Viisareiden osoittaessa aikaraudassa pätevästi 3:50 Radion kajuttimet välittivät kammottavan äänen Mikkelistä. Maaherrankadulla räjähti. Räjähdyksessä kuoli ryöstäjä sekä autonkuljettajaksi pakotettu pankin asiakas.

Toimittajan lause "NYT MUUTEN RÄJÄHTI" syöpyi ikiajoiksi muistini lokeroihin ollen siellä vieläkin.

Nukkumaan mentiin siinä aamu viiden aikaan. Myöhempinä päivinä sumppuuntunut tieto kirjoitettiin kirjoituskoneella puhtaaksi.

Lehtileikkeitäkin asiasta kertyi jonkinverran.

Niin ja se yksilöintikoodi tapahtumalle on tietenkin: FI/08-86/JAKMIK/R/4/2x/