perjantai 29. heinäkuuta 2022

UUTISHARRASTAJAN UUTISMUISTELOA: 1997: POLIISIMURHA HELSINGISSÄ JA "MERIROSVORADIO"

 “MERIROSVORADIO”

Olin keväällä 1997 hankkinut viranomaisten sekä muiden radiotaajuuksia haistelevan "skannerin" järjestelmän ihan "kokeilumielellä" sekä taajuusluettelon jonka mystiset numerosarjat eli viranomaisten käytössä olevien taajuuden koodasin laitteeseen. Listalla oli: Liikennetaajuudet, Palo, Pelastus sekä Poliisin taajuudet sekä kokojoukko muita mielenkiintoisia kuunteluhetkiä antavat kuten taksien ulakeskuksien sekä rajavartiolaitoksen kanavat.

Niitä sitten kuuntelin jos radiosta tai televisiosta ei tullut mitään uutisnälkäiselle.

MATKA HELSINKIIN

Syksyllä lokakuussa tein matkan kotiseudulle Helsinkiin ja tokihan se skanneri otettiin matkakaveriksi mukaan. Sovittiin porukoiden kanssa että viikot 43-44 olisin helsingissä. Pieni ennakkovaroitus on aina hyvä antaa.

Maanantaina 20.10.1997 astuin alas bussista Helsingin linja-autoasemalla ja kirsu suunnattiin Kruununhakaan, Pohjoisranta 16 jossa tulisi olemaan "tukikohtani"

Maanantai ja tiistai meni ihan normihässäkässä. nurkat, korttelit nuuskittu sekä ihmetelty ja vanhat naamat morjestettu, kahvit juotu kylillä ja muut eineet syöty niin että korvista tuli.

Tiistaina siinä kello 23 aikoihin käynnistin skannerin aikomuksenani kuunnella pääkaupungin elämää taajuuksien muodossa ja sitähän oli. Poliisille tappelutehtäviä, palolaitokselle "nakit ja muussi" keikkaa ja sairaankuljetukselle omansa.

Jossakin vaiheessa oli uniukko iskenyt minut puolikoomaan kunnes siinä puoli kolmen aikaan herään kun skannerista kuulen kuinka poliisille ilmoitetaan ryöstöstä Hotelli Palacessa ja jonne sitten yksi partio ilmoittautuu menemään hoitamaan tilanteen.

POLIISIT AMMUTAAN JA METELI KAUPUNGILLA NOUSEE

Seuraavaksi kuulen skannerista jotakin sellaista johon todellakaan en ollut varautunut. "Kaksi poliisia on ammuttu Tehtaankadun ja Kapteeninkadun risteyksessä, Kaksi virkaveljeä makaa maassa ammuttuna... tänne väkeä ja heti!!!" uutispäiväkirjaani tulee merkintä: 22.10.1997: Poliisimurha, Helsingissä.

Kellon ollessa noin 5:30 pukeudun, haen polkupyöräni tarkoituksenani mennä "nuuskimaan tunnelmia murhapaikan läheisyydestä”. Murhapaikan läheisyydessä on kuitenkin sen verran kiukkuisia poliiseja että palaan suosiolla kotiin jossa avaan television, otan vierelleni ruutuvihon ja ryhdyn kuumeisesti katsomaan ja kuuntelemaan.

Skannerin poliisitaajuudet huusivat punaisena, hetkessä helsingin eteäiset kaupunginosat olivat poikkeustilassa poliisiautojen pyöriessä sekä helikopterin säestäessä ilmatilassa.Se päivä meni kokonaan pohtiessa miksi ja kuka haluaa ampua poliiseja keskellä helsinkiä.

Kohtahan se sitten selvisi kaikille koko tapaus kaikessa karmeudessaan. Palacen ryöstäjä oli myös Poliisien surmaaja. Siinä viikon mittaan merirosvoradiokin rauhoittui. Torstaina vein surmapaikalle kynttilän ja sanoin osanottoni paikalle sattuneelle poliisipartiolle.

Seuraavan kerran kun ryhdyin kunnolla nukkumaan olikin jo lauantai 25.10. kun uutiset kertoivat kuinka poliisi oli pidättänyt hämeenlinnassa tapaukseen todennäköisesti liittyneen tanskalaisen vankikarkurin.

Paluu Kotkaan seurasikin seuraavalla viikolla jossa kirjasin Helsingin tapahtumat tietokoneelle.