sunnuntai 31. heinäkuuta 2022

UUTISMUISTELOA: "KOHTALON JULMAA LEIKKIÄ KARHULASSA VUONNA 1994"

 

GoogleMapsin avulla editoitu kuva Karhulan vuoden 1994 tapahtumista

Onko tämä sitä kuuluisaa kohtalon julmaakin julmempaa leikkiä että kun vuonna 1994 keväällä Haminasta karkaava raskaasti aseistettu varusmies ensin jallittaa päivätolkulla poliisia Kotkan Karhulassa niin pidättämiseen mahdollistava tulitaistelu poliisin ja karkulaisen välillä käydään mummi ja vaarin ikkunan alla.

Taustaksi kerrottakoon: Tämä karkulainen oli ennen tätä kuolemiin johtanutta tempausta hyvin tunnettu “Rambo” paikkakunnalla joka mielellään samoili aseistettuna metsässä joskus mukanaan saksanpaimenkoira lisäämässä pelotetta. Oli kuntoutunut jos jonkinlaisista kolttosista naapurinsa auton katolla hyppimiseen jne… Kokonaisuutena melko aktiivinen ja aikaansaapa nuorimies mutta väärällä tavalla.  

Pidätys tapahtui Ratakadun ja Korsulankadun tuntumassa. Karkulainen oli piilossa Korsulankadun pusikossa aseineen. Poliisit oli saanut vinkin ja lähes silmänräpäyksessä mummin ja vaarin talon ympäristö muuttui rintamaksi. Sanallisen vaihdon lisänä ammuskeltiin kumpaankin suuntaan raivoisasti kunnes poliisi koirineen päihitti karkurin 100-0.

Rankka ja stressaava ilta mummille ja vaarille sekä helvetimoinen viikko Karhulassa asuville. Ennen pidätystä oli tämä karkurisankari ehtinyt surmata 3 ihmistä ja pitämään ammuskelullaan Karhulaa pelon vallassa.

Mikäli tämän ampujan suunnitelmat olisivat menneet kuten luultavammin oli ajatellut menevän tämän tempauksen uhrimäärät olisivat olleet 10 henkeä tai enemmänkin. Kohteina kun olivat kaikki, niin siviilit kuin poliisit.

Esimerkiksi Karhulan Raamikadulla tämä sankarin oivalluksen summana omakotitalo ammuttiin rynnäkkökivärillä lähes seulaksi asukkaiden suojautuessa luotisateelta parhaaksi katsomallaan tavalla. Jo pelkästään raamikadun omakotitaloissa asui tuolloin yli 10 ihmistä.

Vaikka tapahtuman jälkimainingeissa maan puolustusvoimat kuin poliisikin sai kuraa niskoilleen onnettomasta viestinnästä sekä poliisin asennoitumisesta voidaan kuitenkin summata että ammuskelija saatiin lopulta kiinni vastaamaan tekosistaan tuomareiden eteen.

MISSÄ HÄN ON NYT??

Vapautui vuonna 2014, Hänestä ja hänen liikkeistä liikkuu erilaisia juoruja, tietoja ja jopa varmaksi väitettyjä faktoja. Luultavammin osa on väritettyjä reilulla mielikuvituksella. MINÄ sensijaan voin ainoana faktana kertoa hänen liikkuvan vapaalla jalalla tuomionsa lusineena ja että hän on elossa. Muraseen liittyvistä juoruista on minulla olemassa ihan oma tietokanta mutta en sitä julkaise.