sunnuntai 28. elokuuta 2022

UUTISMUISTELOA: SYYSKUU 11. 2001

 


AAVISTUS??

Aavistinko tuon tiistain aamuna mitä ilta tuo tullessaan sillä olin tuona päivänä jo aamusta hermostuneempi, varautuneempi ja jotenkin peloissani. Jostakin syystä en edes herännyt tavanomaiseen aikaan kello 7-8 vaan herääminen venyi kello kymmeneen. Edellisen illan aikainen nukkumaan menokin oli poikkeavaa. Yleensä valvon pikkutunneille mutta 10. Syyskuuta painuin unimaailmaan jo kello 22 aikoihin.

Kuten mainitsin aamussa oli outoa sähköä ilmassa ulkosalla oli vielä lämmintä mutta kaikki tuntui kylmältä. Kaikki piti tehdä nopeasti aamupalasta hampaiden pesuun. Johonkin siis varauduin mutta taivas varjele mihin??

Kun päiväposti toi laskujen ja muiden joukossa ilmoituksen paketin saapumisesta postiin hain paketin poikkeuksellisesti heti vaikka yleensä tapohini kuului kerätä viikon pakettikortit kasaan ja vasta perjantaina hakea lasti tutkittavaksi.

Paketinhakemisen aikaan oli mummi tullut kyläilemään ja tapansa mukaan kaapannut keittiön itselleen jonka seurauksena luvassa oli taas mahdoton määrä herkkuja kahvin kera. Yleensä Mummin tekemät suunlaitettavat oli universumin parasta mitä kekseliäs sodankokenut pystyy loihtimaan. Mummin keittämä vesikin olisi varmaan ollut suurensuurta herkkua. Tuona tiistaina oli kuin ruokahalu, makuaisti ja ruokailemisen motivaatio olisi ollut halvaantunut. Väkisin nielemiseksi meni. Mummi sanoi jälkikäteen huomanneensa minun olevan ikäänkuin poissaoleva, pois tolaltani.

Mummi lähtikin sitten siinä kello 15 pinnassa omille asioilleen.

Iltapäivällä keskityin katsomaan jotakin eduskunnassa tapahtuvaa kyselytuntia vaiko oliko se välikysymyskeskustelu, kun en enään edes sitä muista. Jossakin vaiheessa alkoi kuitenkin ruudun yläreunassa kulkemaan teksti ylimääräisestä uutislähetyksestä sekä maininta pienlentokoneen alastulosta yhdysvalloissa. Ajatelin että minkä tähden nyt ylimääräistä aletaan mokoman takia laittamaan noh.. ei aleta ihmettelemään vaan odottamaan kun alkaa….

KELLO 16:00 YLIMÄÄRÄISET UUTISET

Yleisradion ylimääräinen uutislähetys vastasi kysymykseeni, Miksi olin koko sen päivän ollut hermostunut. Kuvaruudun täytti yläkerroksistaan palava WTC1 torni ja ensimmäiset tiedot kertoivat pienkoneen törmänneen torniin ja tapausta pidettiin vielä silloin onnettomuutena..

Ensimmäinen ajatukseni oli: Ei tuota reikää mikään pienlentokone ole tehnyt, tuohon on iskenyt joku isompi ja sitäpaitsi kuvien perusteella kaunis, pilvetön taivas eikä edes yhdysvaltalaisen sääpalvelun mukaan ollut sellaista ilmavirtaustakaan jonka vuoksi rakennuksiin törmäillään.

Ei avautunut yksikään teoria uutisharrastajan päässä. Silmät lautasenkokoisena ja korvat höröllä lehtiöön maanisella pikakirjoituksella muistiinpanoja kirjoittaen seurasin mitä näköradio tuotti. Puhuttiin vain onnettomuudesta ja samaan aikaan itsellä takoi päässä ettei noin voi olla.

Ylen studiossa mainittiin Liekehtivä Torni niminen elokuva 1970 luvulta sekä muutama muukin katastrofielokuva jota näky muistutti ja taisi joku ohimennen mainita vuoden 1993 pommi-isku rakennuksen autohallissa. Myös teknistä vikaa otaksuttiin.

Jossakin vaiheessa pöydälle nostettiin tieto jonka Reuters oli saanut FBI:ltä. Lentokonekaappaus. Ei ihan vielä silloinkaan avautunut miten rakennukseen törmääminen ja kaappaus yhdistetään. Lentokoneissa on miehistö joka ei seiniin törmäile ja kaapparithan palaa aina lentokentille tivaamaan vaatimuksiaan.

Vastaus käytännöllisesti kaikkiin sen päivän aikana heränneisiin kysymyksiin mukaanlukien tähän vastattiin kun uutiskanava NBC:n helikopterikamera oli juuri vetämässä palavasta WTC1 kuvakulmaa laajemmaksi ja kuvassa oikealta ikäänkuin piilosta vasemmalle kaartoi matkustajalentokone matalalla aivan liian matalalla ja aivan liian lujaa…. Massiivinen tulipallo,  megalomaaninen räjähdys WTC2 rakennuksen puolivälissä ja aiemmin nähty lentokone on kadonnut. Se lentokone on toisen rakennuksen sisällä.

Silloin 11.09.2001 kello 16:03 tiesin päivästä tulevan pitkä, tuskallinen. Tuona hetkenä en vaan tosin arvannut että mitä oli tulossa. Kaikki fokus oli Manhattanilla, kahdessa palavassa rakennuksessa, tiedossa jonka mukaan kaksi lentokonetta olisi kaapattu… Palapeliin alkoi tulla liian paljon palasia liian nopeasti..

Kellon ollessa 16:37 silmien eteen tulee kuva palavasta Pentagonista ja niin ikään kaapatusta lentokoneesta. Tuolloin tajusin jopa minäkin että kaapattu lentokone on tuon rakennuksen sisällä.

Groteskin päivän "kruunasi" United93 lentokoneen syöksyminen Pennsylvaniaan jota myös jo tuolloin epäiltiin kaapatuksi.

Manhattanilla alkoi sen päivän toinen kammottava vaihe kun kummatkin WTC tornit olivat saaneet liian pahoja vaurioita pysyäkseen pystyssä. Kummatkin tornit romahtivat aiheuttaen lisää tuhoa kun rakennuksesta irtoavat osat putosivat muiden rakennuksien päälle.

UUTISHARRASTUS, AMEN

Olin raivoissani, kauhuissani, peloissani ja lopulta väsynyt. Olinhan seurannut tuota kaaosta tiistai iltapäivästä keskiviikon iltapäivään "samoilla silmillä" ilman nukkumista.

Keskiviikkona aamulla tunteet kävivät niin lujilla että olin jo lopettamassa koko uutisharrastukseni. Päivällä kävin harvinaisen pitkällä kävelylenkillä ikäänkuin puhdistamassa päätäni, samalla mietin koko siihen mennessä kerätyn uutis- ja tutkimusaineistoni arkistoineen tuhoamista. Myöhään keskiviikkoiltana pää oli sen verran hidastanut kierroksia ettei pihalle sytytetä roviota.

Tein päätöksen jatkaa uutisharrastusta sillä oli liian myöhäistä heittää pyyhe kehään koska vuodesta 1983 alkaen uutisiin keskittyvää elämäntapaa ei niin vaan lopeteta.

EPILOGI:

Syyskuun 11, vuonna 2001 alkoi maailmanlaajuinen piinaava kissa ja hiirileikki nimeltään “Sota terrorismia vastaan” Jonka summana alkoi ensin Afganistanin ja sitten Irakin sodat. Myös muut valtiot aloittivat omat “Terrorismin vastaisen sotansa” jossa tarkoitus pyhitti joskus keinot.

Vuoden 2001-2022 välisenä aikana olen nähnyt miten terrorismin ja sen toteutusmuodon ovat moninapaistuneet. Kohteet ovat epäsymmetrisiä, aiemmissa terrorismin muodoissa toteutettu symbolinen arvo ei enään ole tavoite. Nyt etsitään vain helppoa mutta ilmenemismuodoiltaan raadollista kohdetta iskeä.